In memoriam Johny Voners

19 maart 2020

Alsof de tijden nog niet donker genoeg waren, bereikte ons het bericht dat onze collega Johny Voners – echte naam Johny Hoebrechts – is overleden. Vlaamse pers en media belichtten de afgelopen dagen terecht uitgebreid zijn veelzijdigheid als artiest. Als acteur speelde hij op de planken en voor de camera tal van ernstige en humoristische rollen. Maar ook als zanger was hij thuis op het podium – dat was ook de plaats vanwaar hij zijn liefde voor het Franse chanson uitdroeg.

Een vakman die moeiteloos een breed register kon bespelen, zo zullen vele collega’s hem herinneren. Maar hij bleef ook een zoekende, melancholische ziel die weliswaar van het leven hield maar niet anders kon dan er af en toe een doldwaze tournure aan geven – kwestie van het een beetje draaglijk te houden. Niettemin: Johny was no nonsense en altijd in voor een grap. Maar ook sérieux was hem niet vreemd. Zij het altijd met vederlichte toets, nooit pedant.

Ik heb Johny leren kennen in diverse hoedanigheden, onder andere als voormalig voorzitter van PlayRight. In moeilijke tijden ondersteunde hij de overgang naar een nieuw hoofdstuk in het collectief beheer van de naburige rechten van uitvoerende kunstenaars in ons land. Daarna bleef hij – tot  niet zo lang geleden trouwens – een mandaat waarnemen in het bestuur van PlayRight. Johny toonde zich een bevlogen medestander en behartiger van de belangen van zijn collega-acteurs, maar niet alleen als bestuurder: naast de set en in de coulissen overtuigde hij vakgenoten van het belang van hun naburige rechten, en dus van aansluiting bij onze vennootschap.

Ook al kunnen louter woorden onmogelijk recht doen aan de mens die hij was, laat deze accolade mijn en onze dank zijn aan deze bijzondere man. Evenals, uiteraard, een betuiging van medeleven aan zijn naasten, vanwege de Raad van Bestuur, het Uitvoerend Comité, de directie en het personeel van PlayRight.

Luc Gulinck, Bestuurder en voormalig voorzitter PlayRight

Share This :
sluiten

Inloggen Lid worden