Je naburige rechten ook internationaal

14 juni 2016

Wanneer je opnames in andere landen verspreid worden, zal de beheersvennootschap in dat land naburige rechten innen. Dat doet ze ongeacht of je daar nu lid bent of niet. Maar die rechten worden niet automatisch aan jou doorbetaald. Dat is onder andere de reden waarom PlayRight Internationaal bestaat.

  • Je bent muzikant, lid van PlayRight, en maakt deel uit van verschillende bands. Je speelt gitaar, bas en soms ook drums. De nummers van de bands bij wie je speelt worden uitgezonden op de Belgische radio’s en sinds kort, jullie hebben de wind in de zeilen, ook op de Nederlandse radio’s.
  • Je bent actrice en lid van PlayRight. Je maakte deel uit van een Belgisch-Italiaanse productie. Die film wordt binnenkort uitgezonden op een Belgische zender maar zal ook te zien zijn in Frankrijk en Italië.

Hoe ontvang je jouw rechten wanneer jouw repertoire in het buitenland wordt verspreid?

Je bent lid van PlayRight om je rechten voor het Belgische territorium te ontvangen. Een accountmanager volgt dagelijks jouw dossier op (het online loket, de aangiftes van je repertoire, verdelingsresultaten, paswoord vergeten, …). En kijk, onze gitarist, die succes kent in Nederland, wil ook zijn rechten ontvangen voor de buitenlandse uitzendingen van zijn nummers. De actrice, ook zij, wil haar rechten uit Italië en Frankrijk krijgen waar de film, waarin ze een rol speelt, verspreid werd. Hoe moet dat?

Wanneer je lid wordt, kan je ervoor kiezen om PlayRight een mandaat te geven om ook je rechten uit het buitenland te innen bij de zustermaatschappijen daar en deze aan jou door te storten. Of je kiest ervoor zelf rechtstreeks aan te sluiten bij een of meerdere buitenlandse beheersvennootschappen. Hou er dan wel rekening mee dat elke beheersvennootschap zijn eigen verdelingsregels en eigen databases heeft.

PlayRight Internationaal werkt dagelijks samen met de Italiaanse, Franse en Hollandse zusters en nog met vele anderen: een overzicht van landen waarvoor PlayRight een overeenkomst heeft, vind je op deze wereldkaart of je kan de landenlijst hier consulteren.  Door de contracten die PlayRight heeft afgesloten met AdamiNormaSena of Nuovoimaie (respectievelijk onze zustervennootschappen in Frankrijk, Nederland en Italië) kunnen we de rechten daar claimen en aan onze leden doorbetalen net zoals de zustervennootschappen de rechten voor het repertoire verspreid in België bij ons kunnen claimen om deze dan naar hun leden door te storten.

Dagelijks wordt er gewerkt deze contracten uit te breiden en er nieuwe af te sluiten. Op die manier worden zoveel mogelijk rechten uit het buitenland verdeeld onder onze leden. PlayRight heeft op dit moment om en bij de 40 bilaterale overeenkomsten en blijft verder werken aan de uitbreiding ervan. Wordt vervolgd…

sluiten

Inloggen Lid worden