Muziekrechten 2021: eerste verdeling van €3.6 miljoen

19 oktober 2022

De voorlaatste verdeling dit jaar. PlayRight heeft een eerste verdeling van muziekrechten voor het referentiejaar 2021 uitgevoerd. De totale som die onze muzikanten en artiesten aangesloten via een zustervennootschap ontvingen bedraagt €3.6 miljoen . In 2025 volgt een tweede, afsluitende verdeling van rechten gegenereerd door muziekopnames die werden uitgezonden en/of geëxploiteerd in België in 2021.

HOE WORDEN DEZE NABURIGE RECHTEN GEGENEREERD?

De vergoedingen die aan de basis liggen van deze rechten komen voort uit de billijke vergoeding, privé-kopie, het leenrecht en de vergoeding voor onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Deze vergoedingen werden verzameld als compensatie voor muziekopnames die werden uitgezonden en/of geëxploiteerd in België in 2021.

EERSTE/AFSLUITENDE VERDELING: HOE WERKT HET?

PlayRight voert de verdeling van jouw rechten altijd in twee fases uit. De deadline voor de aangifte van de repertoires die rechten kunnen opleveren voor het referentiejaar 2021 is 31 december 2024.

HOE WORDEN MIJN RECHTEN BEREKEND?

Voor elke verdeling van jouw rechten als muzikant op het Belgisch grondgebied, koppelt PlayRight de aangegeven repertoires met:

  • De speellijsten van radiozenders en de luistercijfers;
  • De Ultratop-verkoopslijsten.

WELKE RADIO’S ZITTEN IN DE SPEELLIJSTEN VAN PLAYRIGHT ?

Je kunt deze playlist ook terugvinden in je online portal. Aan de hand van de playlist kan je je prestaties sneller en gemakkelijker aangeven, en ben je er zeker van dat je nummer(s) wel degelijk in een afspeellijst aanwezig zijn en dus rechten opleveren. Meer weten over het playlist menu.

WAT ALS IK NIKS HEB AANGEGEVEN?

Geen paniek! Dit is slechts een eerste verdeling. PlayRight verdeelt altijd in twee keer. Een eerste verdeling nu in 2022; deze wordt aangevuld met een afsluitende verdeling in 2025.

WANNEER VINDT DE VOLGENDE VERDELING VAN MIJN RECHTEN PLAATS?

PlayRight stelt elk jaar een verdelingskalender op. De verdelingskalender van 2022 kan je terugvinden via de volgende link: https://playright.be/verdelingskalender/

De eerstvolgende verdeling van muziekrechten zal plaatsvinden in 2023.

NOG VRAGEN?

Indien je nog vragen hebt, aarzel niet om je Accountmanager te contacteren. Zijn of haar contactgegevens kan je terugvinden via je persoonlijke online portal.

Share This :
sluiten

Inloggen Lid worden