Recordbedrag aan inningen voor de artiesten in 2021!

30 mei 2022

Ondanks de evenementsector die in het slop zat, was 2021 vruchtbaar wat de inningen betreft. Jawel, een recordjaar, want PlayRight inde meer dan 26 miljoen euro! Zeer goed nieuws voor de uitvoerende artiesten aan wie deze vergoedingen in de vorm van naburige rechten worden uitgekeerd.

PlayRight int de billijke vergoeding namens uitvoerende artiesten-muzikanten. Vorig jaar inde PlayRight ruim 12 miljoen euro, bestemd voor muzikanten. Een stabiel bedrag dat afkomstig is van de schuldenaars als financiële vergoeding voor het gebruik van hun muziek zonder aan hen expliciete toestemming te moeten vragen om hun muziek op een openbare plaats uit te zenden.

Ook in 2021 hebben de lockdownmaatregelen van de overheid invloed gehad op verschillende sectoren waar de billijke vergoeding geïnd wordt: horeca, events, discotheken, polyvalente zalen en kappers lieten een duidelijk daling aan inningen optekenen. Deze verliezen werden enigszins goedgemaakt door schaalvoordelen via Unisono, achterstallen over 2020 voor de radiozenders en een uitbreiding van de inningen, met als belangrijkste voorbeeld het akkoord voor de inning van de billijke vergoeding op de werkvloer bij de federale overheidsdiensten.

Een andere vergoeding die aan de basis ligt van de rechten van zowel muzikanten als acteurs: privé-kopie. In 2021 was het bedrag van deze vergoeding bijna 6 miljoen euro (2020: 6,2 miljoen euro). Dit bedrag is bestemd voor zowel muzikanten als acteurs. We stellen echter een gestage daling vast in de inningen van deze vergoeding die volledig afhangt van de fysieke markt, aangezien de consumenten online bronnen verkiezen boven fysieke media zoals cd’s en dvd’s.

Wat het leenrecht betreft volgen de inningen dezelfde logica. In 2021 komt dit bedrag in totaal bijna op 150.000 euro (in vergelijking met 176.000 het jaar voordien).

Op internationaal niveau blijft het Belgische repertoire niet achterwege: PlayRight heeft namelijk meer dan 1,3 miljoen euro aan rechten opgehaald in het buitenland. Tot slot ontving PlayRight van de labels bijna 155.000 aan jaarlijkse aanvullende vergoeding voor sessiemuzikanten.

Sinds 2020 ontvangt PlayRight een deel van de vergoeding voor educatie en wetenschappelijk onderzoek. Zo ook in 2021: PlayRight kreeg 77.000 euro.

Tot slot ontving PlayRight nog 6.5 miljoen euro aan exclusieve rechten die we onder acteurs verdelen.In totaal heeft PlayRight dus bijna 26 miljoen euro verzameld in 2021. Een recordjaar voor de beheersvennootschap!

sluiten

Inloggen Lid worden