WIST JE DAT? PLAYRIGHT IN BELGIE & INTERNATIONAAL!

3 september 2021

PlayRight is een gevestigde waarde voor het innen van de naburige rechten van uitvoerende artiesten in België. Maar wist je dat PlayRight je rechten ook internationaal beheert? Daarvoor werken we samen met meer dan 50 zustervennootschappen in het buitenland! Hoe we te werk gaan?

Je opnames die in België verspreid worden leveren naburige rechten op. Dat weet je. Maar ook wanneer je opnames in andere landen uitgezonden worden, int PlayRight, op voorwaarde dat je bij ons aangesloten bent, rechten gegenereerd in dat land. Ongeacht of je daar nu lid bent of niet.

HOE WERKT HET?

Het algemene principe is dat de beheersmaatschappijen in de verschillende landen informatie uitwisselen over het gebruik van hun respectievelijke repertoires in elk land. Om je internationale rechten te beheren, sloot PlayRight bilaterale overeenkomsten met meerdere buitenlandse beheersvennootschappen die actief zijn in allerlei landen. Wanneer een bilaterale overeenkomst gesloten wordt, kunnen dus rechten worden uitgewisseld tussen twee landen. Op die manier kan PlayRight in die landen je rechten innen, en vice versa.

Voor het innen van die rechten werken we op basis van speellijsten. Per zustervennootschap (en dus per land) vraagt PlayRight die gegevens op die we nodig hebben om aan te duiden en te checken welke artiesten (en leden van PlayRight) en opnames uitgezonden in het buitenland rechten kunnen opleveren. Deze gegevens sturen we vervolgens opnieuw door in de vorm van een claim naar de zustervennootschap in het buitenland.

Op basis van de verdelingsregels van elke zustervennootschap worden jouw rechten berekend en doorbetaald aan PlayRight. Er zijn echter uitzonderingen op dit basisprincipe, want elke beheersmaatschappij kent zijn eigen verdelingsregels en -methodes.

PlayRight staat in voor de opvolging van al deze internationale uitwisselingen en kijkt toe op de kwaliteit en de juistheid van de gegevens die we ontvangen. Eens al deze gegevens gecontroleerd zijn, verdelen we de rechten geïnd bij onze buitenlandse zusters onder onze aangesloten artiesten.

Intussen heeft PlayRight bilaterale overeenkomsten met meer dan 40 landen, in Europa maar ook tot ver daarbuiten!

Met welke landen? Dat vind je terug via deze kaart:

Als je PlayRight een mandaat hebt gegeven om je rechten te innen in het buitenland, kan je de aard en herkomst van de rechten raadplegen via je online portal, onder het menu “Rechten”.

Dagelijks werkt ons team er trouwens aan om deze contracten uit te breiden en nieuwe af te sluiten. Op die manier willen we garanderen dat we zoveel mogelijk rechten uit het buitenland kunnen verdelen onder onze leden.

In navolging van onze zustervennootschappen, rekent PlayRight voortaan ook 5% kosten aan op de rechten ontvangen uit het buitenland, alvorens deze door te storten naar haar leden.

VOORWAARDEN OM JE INTERNATIONALE RECHTEN TE INNEN

  1. Je bent lid van PlayRight.
    Nog geen lid? à https://playright.be/lid-worden/
  2. In je aansluitingscontract bij PlayRight, geef je PlayRight een mandaat om ook je rechten uit het buitenland te innen bij de zustermaatschappijen en deze aan jou door te storten.

Via de PlayRight Portal kan je in je online dossier nakijken welke landen zijn opgenomen in je aansluitingscontract.

Share This :
sluiten

Inloggen Lid worden