AUDIOVISUEEL WERK 2014-2015: PLAYRIGHT VERDEELT €752.000 AAN NABURIGE RECHTEN

19 september 2018

PlayRight verdeelt meer dan €752.000 aan naburige rechten, voor audiovisueel werk dat verspreid werd in België in 2014 en 2015. Dit is een eerste verdeling, je kan je repertoire voor deze referentiejaren nog altijd aangeven.

Deze verdeling wordt berekend op basis van je aangegeven repertoire in onze databank. Als je nog opnames wil aangeven voor deze periode, heb je nog tijd tot 31/12/2020.

Hoe werden deze rechten verdeeld?

De aanwezigheid van muziek in een audiovisueel werk genereert ook rechten. Voor deze verdeling legde de Raad van Bestuur, in overeenkomst met het algemeen reglement van PlayRight, een lijst vast met de televisiezenders die meegenomen moesten worden in de berekening en een minimaal publieksaantal dat elk audiovisueel werk moet halen om in aanmerking te komen.

Op basis van die parameters hebben we een eerste verdeling uitgevoerd voor programma’s van de volgende zenders:

 

PlayRight moet bij de definitieve verdeling voor elk werk drie jaar terug in de tijd kunnen gaan. Daarom creëert PlayRight voor elk werk een virtuele casting. Die laat toe om de rechten voor kunstenaars die hun aangifte misschien nog niet deden tijdelijk te reserveren.

Voor deze eerste verdeling baseert PlayRight zich op de berekening van rechten voor audiovisuele werken op:

  • fictie,
  • tekenfilms,
  • louter of hoofdzakelijk muzikale uitvoeringen (muziekshows, concertopnames, opera, musical, muzikale komedie,…).

De rechten voor deze drie categorieën worden echter niet volledig verdeeld. Op het moment van de afsluitende verdeling verdeelt PlayRight de resterende vergoedingen voor deze categorieën, alsook voor de audiovisuele artistieke prestaties in diverse programma’s.

In tegenstelling tot wat gangbaar is voor muziek, liggen maar twee vergoedingen aan de basis van je rechten als acteur en/of muzikant in audiovisuele werken:

De twee verdelingen die PlayRight net uitvoerde komen van vergoedingen voor privékopie en leenrecht, voor een totaal van € 752.000. De berekening en verdeling van de overige rechten wordt afgesloten in 2021.

Heb je nog vragen met betrekking tot deze twee verdelingen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met je Account Manager (hun gegevens staan in het linkerluik van je webportal, eens je ingelogd bent).

Volgende verdeling: muziekrechten voor het referentiejaar 2017.

Share This :
sluiten

Inloggen Lid worden