PlayRight verdeelt €2.9 miljoen aan naburige rechten voor audiovisueel werk (2010 & 2013)

14 december 2017

PlayRight verdeelde € 2.9 miljoen aan naburige rechten, voor audiovisueel werk (2010 & 2013) dat verspreid werd in België. Wat de opnames die verspreid werden in 2010 betreft, gaat het om een afsluitende verdeling. Voor opnames verspreid in 2013 deden we een eerste verdeling.

Audiovisueel 2010 – Hou er rekening mee dat dit een afsluitende verdeling is van de rechten voor dit referentiejaar. Ze is dus definitief. Als (vertegenwoordiger van een) uitvoerend kunstenaar heb je nog tot zes maanden na de betaling de tijd om ons uw klachten over deze verdeling door te geven. In 2014 was er reeds een eerste verdeling en uitbetaling voor de rechten voor dit referentiejaar.Je rechten werden berekend op basis van het repertoire dat je aangaf voor 31 december 2016. Deze datum was de deadline om audiovisuele opnames aan te geven voor deze periode.

Audiovisueel 2013: Deze verdeling werd berekend op basis van de aangegeven repertoires in onze databank. Als je nog opnames wil aangeven voor deze periode, heb je nog tijd tot 31/12/2019.

Waar komen mijn naburige rechten voor een audiovisuele verdeling vandaan?

In tegenstelling tot wat gangbaar is voor muziek, liggen maar twee vergoedingen aan de basis van je rechten als acteur en/of muzikant in audiovisuele werken:

Ook al stelt PlayRight alles in het werk om meer naburige rechten voor audiovisuele werken te genereren (onder de vorm van kabelrechten, of ook een billijke vergoeding voor audiovisueel werk), zijn er in België veel minder vergoedingen voorzien voor audiovisuele werken dan voor muzikale werken. De twee verdelingen die PlayRight net uitvoerde komen dus van vergoedingen voor privékopie en leenrecht, voorbehouden voor uitvoerende kunstenaars die meewerkten aan audiovisuele opnames. Dit leverde € 2.5 miljoen voor de afsluiting van de rechten voor 2010 en € 383.000 voor de eerste verdeling van de rechten voor 2013.

Welke artistieke prestaties leveren rechten op voor een audiovisuele verdeling?

Zodra een uitvoerende kunstenaar een artistieke prestatie levert voor een audiovisueel werk, kan deze prestatie rechten genereren. Hiertoe behoren bijvoorbeeld ook dubbing en/of post-synchronisatie, of muzikale prestaties die deel uitmaken van een audiovisuele opname. Voor elke verdeling baseert PlayRight zich op de aangifte van het repertoire, elke kunstenaar moet zijn repertoire dus aangeven. Daarna linken we het aangegeven repertoire aan de speellijsten van televisiekanalen die zich tot een Belgisch publiek richten. Hou er rekening mee dat de gegevens die we binnenkrijgen (speellijsten van elke televisiezender) vaak onvolledig zijn. Je Account Manager moet zelf op zoek naar cruciale informatie, voor de aangiftes in overeenstemming gebracht kunnen worden met de speellijsten die we binnenkrijgen.

Hoe worden deze rechten verdeeld?

Aan elk audiovisueel werk wordt een bedrag aan rechten toegekend, in functie van de lengte en de kijkcijfers. Het globale bedrag dat toegekend is aan het werk, wordt vervolgens verdeeld onder de uitvoerende kunstenaars, op basis van de rol die ze speelden in deze opname (A: hoofdrol, B: bijrol, C: kleine rol).

Voor de finale verdeling van 2010, werd enkel rekening gehouden met televisiezenders waarvan de kijkcijfers hoger liggen dan 2.5%: 2BE, EEN, CANVAS/KETNET, CLUB RTL, La Une, La Deux, RTL TVI, VT4 en VTM.

Voor de eerste verdeling van 2013 werd een lijst bepaald door de Raad van Bestuur van de in overweging te nemen televisiezenders en het minimum aantal kijkers vereist voor een audiovisueel programma om in rekening te worden genomen. Deze lijst en dit minimum kunnen jaarlijks worden aangepast; ze worden gepubliceerd op de website van de vennootschap. Aan elk audiovisueel programma met een of meerdere artistieke prestaties kent PlayRight een gewicht toe, gebaseerd op de kijkcijfers en de duur van het werk. Het gewicht van elk geïdentificeerd audiovisueel werk zal bepalen hoeveel rechten uiteindelijk verdeeld kunnen worden onder de kunstenaars die meewerkten aan de opname.

Op basis van die parameters hebben we een eerste verdeling uitgevoerd voor programma’s van de volgende zenders: 2BE,Canvas, Club Rtl, EEN ; Ketnet, La deux, La une, Plug Rtl, RTL TVI, VIER, VIJF, Vitaya en VTM.

Omdat nog niet iedereen bij een eerste verdeling zijn aangiftes heeft gedaan, maakt PlayRight voor elk werk een virtuele casting. Dit laat toe om de rechten voor kunstenaars die hun aangifte misschien nog niet deden tijdelijk te bevriezen.

Heb je nog vragen met betrekking tot deze twee verdelingen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met je Account Manager (hun gegevens staan in het linkerluik van je webportal, eens je ingelogd bent).

Dit was de laatste verdeling van het jaar 2017.

Share This :
sluiten

Inloggen Lid worden