Eerste verdeling audiovisuele rechten 2020/2021: €714.839

27 september 2022

Een nieuwe verdeling voor onze aangesloten acteurs en actrices. PlayRight heeft de eerste verdeling uitgevoerd van audiovisuele rechten voor opnames die werden verspreid in België in 2020 en 2021. Hoeveel? Maar liefst €714.839. In 2025 volgt een tweede, afsluitende verdeling.

Het is de tweede verdeling van audiovisuele rechten dit jaar. Deze keer slaat de verdeling op de naburige rechten voortkomend uit het audiovisueel werk dat werd verspreid en/of geëxploiteerd in België in 2020 en 2021. PlayRight keerde €714.839 uit aan haar aangesloten artiesten. Dit is een eerste verdeling voor die referentiejaren. Hierop volgt een tweede, afsluitende verdeling binnen drie jaar.

De vergoedingen die aan de basis liggen van deze rechten komen uit de privé-kopie en het leenrecht.

EERSTE/AFSLUITENDE VERDELING: HOE WERKT HET?

PlayRight voert de verdeling van jouw rechten altijd in twee fases uit. Voor Audiovisueel 2020/2021 is dit de eerste verdeling.

De eerste verdeling van rechten bepaalt de deadline voor aangifte van de opnames die mogelijks rechten opleveren voor de referentiejaren 2020/2021. Na die deadline is het niet meer mogelijk om je prestaties voor die betreffende referentiejaren aan te geven. Een niet-aangegeven repertoire levert in dat geval geen naburige rechten op.

De verdeling wordt berekend op basis van je aangegeven repertoire in onze databank. Als je nog opnames wil aangeven voor deze periode, heb je daarvoor nog tot 31/12/2024 de tijd.

HOE WORDEN MIJN RECHTEN BEREKEND?

Om je rechten betreffende audiovisuele prestaties te berekenen wordt aan elk audiovisueel werk dat voorkomt in de speellijsten een bedrag aan rechten toegekend.

Dit bedrag wordt bepaald op basis van:

  • de duur van het programma,
  • het tijdstip van uitzending
  • en het marktaandeel van de zender.

Het totale bedrag dat toegekend is aan het werk, wordt vervolgens verdeeld onder de uitvoerende kunstenaars, op basis van de rol die ze speelden in deze opname.

Hou er rekening mee dat, sinds 2021, er slechts twee rollen zijn die kunnen worden toegeschreven aan je uitvoering (daarvoor bood PlayRight drie rolkeuzes). Deze wijziging werd doorgevoerd naar aanleiding van een nieuw reglement dat werd aangenomen.

Voor deze verdeling heeft de Raad van Bestuur een lijst van geselecteerde zenders opgesteld, alsook een minimaal te behalen kijkcijfer voor elk tv-programma.

Tv-zenders waarvan de programma’s in aanmerking genomen worden voor de afsluitende verdeling:

OPGELET:

Muzikale prestaties in een audiovisuele opname leveren ook naburige rechten op. Met andere woorden, een muzikant kan ook aanspraak maken op audiovisuele rechten voor de aanwezigheid van zijn muziek in een bepaald werk, op voorwaarde dat de muzikale prestatie specifiek werd geleverd voor het audiovisuele werk in kwestie.

WANNEER VINDT DE VOLGENDE VERDELING VAN MIJN (AUDIOVISUELE) RECHTEN PLAATS?

Ieder jaar stelt PlayRight een verdelingskalender op die je kan terugvinden via de volgende link: https://playright.be/verdelingskalender/

De volgende verdeling van audiovisuele rechten zal plaatsvinden in 2023.

NOG VRAGEN?

Indien je nog vragen hebt, aarzel niet om je Accountmanager te contacteren. Zijn of haar contactgegevens kan je terugvinden via je persoonlijke online portal.

Share This :
sluiten

Inloggen Lid worden