Muziek 2015: afsluitende verdeling van €7.8 miljoen euro

20 mei 2019

PlayRight heeft zojuist de afsluitende verdeling uitgevoerd van de rechten voor de muziekopnames uitgezonden en geëxploiteerd in 2015. Deze afsluitende verdeling bedraagt €7.8 miljoen euro en volgt op een eerste verdeling van 2,4 miljoen euro die werd uitbetaald in november 2016.

De verdeling van rechten voor muziek die in 2015 werd uitgezonden en/of geëxploiteerd in België is nu afgesloten. Als artiest (of vertegenwoordiger van een artiest) heb je nog zes maanden de tijd om ons te informeren over eventuele vragen en bezwaren/klachten betreffende deze verdeling.

De vergoedingen die aan de basis liggen van deze rechten komen uit de billijke vergoeding, privé-kopie en het leenrecht, die werden verzameld voor muziekopnames die in 2015 in België werden uitgezonden en/of geëxploiteerd.

Eerste/afsluitende verdeling: hoe werkt het?

PlayRight voert de verdeling van jouw rechten altijd in twee fases uit. Voor “muziek 2015” keerde de vennootschap de rechten voor muzikanten al uit in november 2016. De deadline voor de aangifte van de repertoires die rechten kunnen opleveren voor dat referentiejaar was 31 december 2018.

Deze afsluitende verdeling volgt dus op de eerste verdeling die werd uitgevoerd in november 2016, en voltooit de uitbetaling van rechten voor dit referentiejaar. In totaal zal de muziek die in 2015 op het Belgische grondgebied werd uitgezonden en geëxploiteerd bijna 10.2 miljoen euro hebben opgeleverd aan naburige rechten voor muzikanten.

Hoe worden mijn rechten berekend?

Om jouw rechten op het Belgisch grondgebied te berekenen wat muziekopnames betreft, koppelt PlayRight de aangegeven repertoires met:

  • De speellijsten van radiozenders en de luistercijfers,
  • De Ultratop-verkoopslijsten.

Radiozenders waarvan de speellijsten in aanmerking werden genomen in 2015:

Wanneer vindt de volgende verdeling van mijn rechten plaats?

PlayRight maakt elk jaar een verdelingskalender op die je kan terugvinden op de volgende pagina: https://playright.be/verdelingskalender/

De volgende verdeling zal plaatsvinden in juli 2019. Dit zal ook een afsluitende verdeling zijn van audiovisuele rechten 2011/2012.

Vragen?

Aarzel niet om je Accountmanager te contacteren, mocht je vragen hebben. Zijn/haar contactgegevens kan je vinden links in je online portal.

Share This :
sluiten

Inloggen Lid worden