MUZIEKRECHTEN 2018: AFSLUITENDE VERDELING VAN €6.7 MILJOEN

18 mei 2022

PlayRight heeft de muziekrechten voor het referentiejaar 2018 afgesloten! In november 2019 voerden we al een eerste verdeling uit van 3,4 miljoen euro aan naburige rechten. De tweede en finale verdeling van rechten die voortkomen uit muziekopnames die werden uitgezonden en/of geëxploiteerd in 2018 bedraagt… €6.7 miljoen. 

PlayRight heeft de afsluitende verdeling uitgevoerd van naburige rechten betreffende muziek die werd uitgezonden en/of geëxploiteerd in 2018 in België. Tijdens deze tweede verdeling keerden we €6.7 miljoen uit onder muzikanten. Deze afsluitende verdeling volgt op een eerste verdeling van 3,4 miljoen euro in november 2019.

Als artiest (of vertegenwoordiger van een artiest) heb je nu nog zes maanden de tijd om ons te informeren over twijfels en vragen en om bezwaar of klacht in te dienen betreffende deze verdeling.

HOE WORDEN DEZE NABURIGE RECHTEN GEGENEREERD?

De vergoedingen die aan de basis liggen van deze rechten komen voort uit de billijke vergoeding, privé-kopie en het leenrecht. Deze vergoedingen werden verzameld als compensatie voor muziekopnames die werden uitgezonden en / of geëxploiteerd in België in 2018.

EERSTE/AFSLUITENDE VERDELING: HOE WERKT HET?

PlayRight voert de verdeling van jouw rechten als muzikant altijd in twee fases uit. Voor Muziek 2018 keerde de vennootschap de eerste verdeling aan rechten reeds uit in november 2019. De deadline voor de aangifte van de repertoires die rechten konden opleveren voor het referentiejaar 2018 was 31 december 2021.

Deze afsluitende verdeling voltooit de uitbetaling van naburige rechten voor muzikanten voor dit referentiejaar. Het totale bedrag aan Belgische muziekrechten 2018 dat werd uitgekeerd aan muzikanten komt nu dus op 10.1 miljoen euro.

HOE WORDEN MIJN RECHTEN BEREKEND?

Voor elke verdeling van jouw rechten als muzikant op het Belgisch grondgebied, koppelt PlayRight de aangegeven repertoires met:

  • De speellijsten van radiozenders en de luistercijfers;
  • De Ultratop-verkoopslijsten.

WANNEER VINDT DE VOLGENDE VERDELING VAN MIJN RECHTEN PLAATS?

PlayRight stelt elk jaar een verdelingskalender op. De verdelingskalender van 2022 kan je terugvinden via de volgende link: https://playright.be/verdelingskalender/

De eerstvolgende verdeling betreft audiovisuele rechten 2016 en is ook een afsluitende verdeling. Deze verdeling vindt plaats in juni 2022.

NOG VRAGEN?

Indien je nog vragen hebt, aarzel niet om je Accountmanager te contacteren. Zijn of haar contactgegevens kan je terugvinden via je persoonlijke online portal.

sluiten

Inloggen Lid worden