PLAYLIST 2022 ONLINE: KLAAR VOOR JE AANGIFTE!

27 april 2023

PlayRight heeft zonet de speellijst voor het referentiejaar 2022 gepubliceerd. Hoog tijd dus om je muziek- en audiovisuele opnames aan te geven in je online portal! 

Dit is het eerste jaar dat PlayRight zijn playlist tegelijkertijd online zet voor zowel Muziek als Audiovisueel. Elk jaar vragen wij jullie, onze aangesloten artiesten, om prestaties aan te geven via de online portal, zodat wij de naburige rechten waar jullie recht op hebben kunnen beheren, berekenen en verdelen. Dit jaar is een uitzondering, omdat je tegelijkertijd ook jouw audiovisuele werken (dubing/muziek in audiovisueel) kunt aangeven. 

Voor muziek

Om jouw rechten voor het Belgische grondgebied te berekenen, hanteert PlayRight twee verdelingsparameters: 

 • De speellijsten van de Belgische radiozenders
 • De verkoopslijsten van Ultratop

Als je nu je muziekprestaties aangeeft die werden uitgezonden en geëxploiteerd in 2022, ontvang je de rechten al tijdens de eerste verdeling van dit referentiejaar in oktober 2023. 

Hoe het werkt 

Je muzikale bijdragen aangeven is simpel: 

 1. Raadpleeg je online dossier via de Online Portal
 1. Ga naar de tab PlayList. Die geeft je toegang tot de speellijsten, opgesteld door PlayRight voor elk referentiejaar
 1. Geef jouw muziekprestaties zo snel mogelijk aan. 

Deadline 2023 

Tot 31/12/2023 kan je volgende prestaties aangeven: 

Na deze deadline sluit PlayRight de rechten voor dit referentiejaar af. Je prestaties blijven rechten opleveren voor de referentiejaren die nog openstaan, maar niet voor de afgesloten referentiejaren. Het is dus belangrijk de deadline te respecteren als je je rechten wil innen. 

Ga meteen aan de slag! 

En mijn audiovisuele prestaties? 

Het menu “Playlist” geeft onze leden de mogelijkheid om opnames waaraan ze hebben meegewerkt zelf te selecteren op de speellijst van een specifiek referentiejaar en aan te geven. Deze tool maakt de aangifte van jouw artistieke prestaties aanzienlijk gemakkelijker. 

Voor de berekening van je audiovisuele rechten geïnd in België gebruikt PlayRight de volgende verdelingsparameters: 

 • de duur van het programma,
 • het tijdstip van uitzending,
 • en het marktaandeel van de zender.

Het zijn deze playlists van de referentiejaren die nog niet werden afgesloten die je voortaan terugvindt via de portal, gerangschikt per referentiejaar

Hoe werkt het? 

Selecteer eerst het type audiovisuele prestatie dat je moet aangeven door op het relevante tabblad te klikken: Audiovisueel, Dubbing & Post-synchronisatie of Muziek in Audiovisueel. 

Op basis van het referentiejaar, de titel en/of de seizoenen in het geval van een serie, kan je: 

 • Een opname onmiddellijk aangeven, door op Geef aan te klikken. Een nieuw venster wordt geopend. Je hoeft enkel nog de verplicht in te vullen informatie te vervolledigen, zoals: je rol, de naam van het personage en het jaar van opname. Wanneer je alle verplichte velden hebt ingevuld, klik je op Opslaan en wordt je aangifte geregistreerd. 
 • Alleen voor series:
 • Meerdere of alle afleveringen van een serie voor een bepaald seizoen in één keer aangeven. Om dit te doen, moet je klikken op “Geef serie aan“, een nieuw venster wordt geopend: Je hoeft enkel nog de verplicht in te vullen informatie te vervolledigen en het aantal afleveringen te vermelden waaraan je tijdens dat seizoen hebt deelgenomen of te klikken op “alle episodes” in het formulier.  Klik vervolgens op Opslaan en je aangifte wordt geregistreerd. 
 • Je kan ook per afzonderlijke aflevering aangeven; deze optie wordt aanbevolen als je serie ook in het buitenland wordt uitgezonden.

Deadline 2023 

Tot 31/12/2023 kan je volgende prestaties aangeven: 

 • Je audiovisuele prestaties voor de referentiejaren 2019 

Na deze deadline sluit PlayRight de rechten voor dit referentiejaar af. Je prestaties blijven rechten opleveren voor de referentiejaren die nog openstaan, maar niet voor de afgesloten referentiejaren. Het is dus belangrijk de deadline te respecteren als je je rechten wil innen. 

Ga meteen aan de slag! 

Ter informatie: artikel 16 van het Algemeen Reglement van PlayRight bepaalt het volgende: “Elke medewerker en aangeslotene is verplicht om individueel, op de voorgeschreven wijze, per post of online, aangifte te doen van al zijn of haar diensten verwerkt in een geluids- of audiovisuele opname, uiterlijk op 30 juni van het jaar volgend op het jaar waarin de diensten zijn verleend.” 

Gerelateerde items

Nieuws


Zie ook


Evenementen
sluiten

Inloggen Lid worden