Vennoot worden van PlayRight in 5 stappen (en wat de voordelen zijn)

6 februari 2019

Vennoot zijn van PlayRight. Hoe zit dat nu juist? Wat houdt het in, en vooral, wat is het voordeel voor jou? Wij zetten het even op een rijtje.

Vennoot worden van PlayRight is super easy, en brengt alleen maar voordelen met zich mee. Of je nu al jarenlang ervaring hebt als uitvoerende artiest, of je komt net van de schoolbanken (misschien zit je er zelfs nog op?), PlayRight is er voor iedereen. Het is te zeggen, zolang je een uitvoerende artiest bent (muzikant, acteur, danser, variété- of circusartiest) en mee hebt gewerkt aan de uitvoering van een of meerdere werken.

Als uitvoerende artiest kan je je aansluiten als lid van PlayRight. Maar daar stopt het niet. PlayRight is er namelijk niet alleen voor artiesten, maar bestaat ook uit diezelfde artiesten. Wanneer je lid bent, heb je namelijk de mogelijkheid om vennoot te worden.

Johan Van Assche, Kristine Van Pellicom, Luk De Koninck & Paul Michiels

Benieuwd wat andere vennoten hierover zeggen? PlayRight sprak met Johan Van Assche, Kristine Van Pellicom, Luk De Koninck en Paul Michiels, allen al enkele jaren lid én vennoot van PlayRight.

Waarom heb je beslist om vennoot te worden van PlayRight?

Johan: Als vertegenwoordiger van de acteursgilde wil ik acteurs ook vertegenwoordigen tijdens de Algemene Vergadering van PlayRight.

Kristine: Naast vennoot ben ik ook lid van de Raad van Bestuur, omdat ik van binnenuit wou zien hoe alles in zijn werk gaat. Ik vind het fijn om alle nieuwe ontwikkelingen op de voet te kunnen volgen. De werking is nu veel transparanter geworden, in vergelijking met vroeger: je kan zelf opzoeken of navragen bij je account manager hoeveel je precies hebt geïnd, voor welke productie, en via je persoonlijke portal kan je checken welke opnames van jou zijn gekend. 

Luk: Ten tijde van Uradex zat alles muurvast. Maar plots kwam Uradex onder een nieuw bewind te staan. Niet zonder slag of stoot, weliswaar, maar het is toch vrij snel gegaan. Ik had al wat ervaring in de sector, dus ik wilde erbij zijn. Als vennoot. In het bestuur.

Wat is de meerwaarde voor jou?

Kristine: Als vennoot kan ik van dichtbij zien hoe onze rechten worden nagetrokken, geïnd en verdeeld. Soms moeten onze rechten als artiesten worden bevochten, en dat doet PlayRight ook. Als individu zou dat onbegonnen werk zijn.

Bij PlayRight beslissen artiesten mee over hun rechten. Vind jij dat jullie genoeg beslissingsrecht hebben?

Johan: Absoluut! Recentelijk hebben wij nog gestemd over een statutenwijziging. 

Paul: Ik heb er ook het volste vertrouwen in.

Waarom zouden andere artiesten zich ook moeten aansluiten als vennoot?

Kristine: PlayRight: dat zijn wij, acteurs en muzikanten. Als vennoot kunnen we PlayRight mee besturen en hen steunen in hun werking. Anderzijds kan je als vennoot ook feedback geven bij twijfels of vragen. Kortom, als vennoot sta je mee aan het roer van de organisatie.

Luk: Als vennoot heb je medezeggenschap tijdens de Algemene Vergadering. En je kan je kandidaat stellen om mee te besturen. Maar laat ik ook even eerlijk zijn: als het te technisch of juridisch wordt, loop ik wat verloren. Ander en beter in dat bestuur, dan maar. Je kan me echter wel altijd vinden op de nieuwjaarsdrink én op de Algemene vergadering, want voor wat, hoort wat, vind ik. Je wil tonen: hier sta ik achter, ik hoor erbij, en ik trek mee aan de kar. Die houding kan ik alleen maar aanprijzen. Doe daar een wervende oproep voor, via mail, op de website, via Facebook… Hoe meer vennoten, hoe beter. Aansluiten. Doen!

Zijn er nog zaken die je als vennoot zou willen veranderd zien?

Paul: Niet meteen. PlayRight is goed bezig. Ook de vergaderingen zijn altijd heel tof, wat het voor ons extra aantrekkelijk maakt. Proficiat!

Kristine: Dat er verder wordt gestreefd naar een fair internet voor alle uitvoerende kunstenaars. Als acteurs en muzikanten hebben we het meer dan ooit nodig dat we uitbetaald krijgen voor onze prestaties die online te zien en te horen zijn. Het onzekere leven als kunstenaar staat al genoeg onder druk, terwijl we steeds meer kwalitatief hoogstande series en films creëren in Europa. Die onrechtvaardigheid moet stoppen. Wij moeten kunnen meegenieten van onze successen. Een correcte verdeling van de opbrengsten kan onze volledige sector alleen maar ten goede komen. En aangezien een faire reglementering nog op zich laat wachten, moeten we aan de bel blijven trekken. PlayRight heeft daar een grote voortrekkersrol in.

Hoe kunnen we het nog aantrekkelijker maken voor artiesten om zich aan te sluiten als vennoot?

Kristine: Door de nadruk te leggen op de strijd die we samen voeren. Alle artiesten zitten in hetzelfde schuitje, we streven naar dezelfde doelen. Ons verenigen is dus het beste dat we kunnen doen om onze stem te laten horen: samen sterk!

Paul: Misschien door de tevredenheid van de huidige vennoten te publiceren? 

(Bij deze…)

In het kort, wat zijn de voordelen van vennoot zijn van PlayRight?

Als vennoot geniet je dezelfde rechten en dienstverlening als gewone leden, maar kan je daarbovenop nog eens een actieve rol spelen bij de besluitvorming binnen PlayRight. Als vennoot heb je dus volgende voordelen:

  • Je maakt deel uit van de Algemene Vergadering, waar je tevens je stem kan laten gelden;
  • Je krijgt de mogelijkheid om je mening te geven over voorgestelde wijzigingen van de Statuten en het Algemeen Reglement;
  • Je benoemt mee de bestuurders van de groep waartoe je behoort(Muziek of Dramatische kunst en Dans, afhankelijk van je hoofdactiviteit);
  • Je kan je kandidaat stellen om zelf bestuurder te worden en te zetelen in de Raad van Bestuur van PlayRight.

Even concreet: hoe word je vennoot? Da’s simpel. Volg gewoon deze 5 stappen:

  1. Ben je nog geen lid van PlayRight? Sluit je dan eerst aan als lid en onderteken het aansluitingsformulier, dat je vervolgens opstuurt naar affiliation@playright.be. Ben je wel al lid, dan mag je deze stap overslaan.
  2. Verifieer of je al hebt deelgenomen aan minstens drie opnames die volges de wet naburige rechten genereren.
  3. Dien je aanvraag om vennoot te worden in via je online dossier in de PlayRight Portal. Log in, ga naar ‘mijn gegevens’ (linkerkolom) en klik op ‘vennoot’ (rechtsboven).
  4. Betaal het eenmalige aandeel van €49,57.
  5. Doe dit uitermate vóór de deadline: 16 maart 2019 zodat je alsnog naar de Algemene Vergadering in juni 2019 kan komen!
sluiten

Inloggen Lid worden