Lancering van Unisono, het uniek platform voor auteursrechten en naburige rechten

26 november 2019

Op 1 januari 2020 wordt de operationele aftrap gegeven van Unisono, het uniek platform voor auteursrechten en naburige rechten in België. Het platform is ontstaan uit een samenwerking tussen Sabam, PlayRight en Simim om auteursrechten en naburige rechten (via de billijke vergoeding) te innen. Unisono moet de procedures voor de gebruikers vereenvoudigen en tegelijkertijd zorgen voor meer transparantie.

Vóór de lancering van Unisono, moest een gebruiker (horecazaak, bedrijf of evenement) enerzijds auteursrechten betalen aan Sabam, en anderzijds naburige rechten via de billijke vergoeding. De oprichting van Unisono maakt nu een einde aan deze dubbele procedure en stelt gebruikers in staat om zowel auteursrechten als naburige rechten te betalen via één enkele betaling.

Eendracht maakt macht

De beheersvennootschappen Sabam, PlayRight en Simim hebben dus hun krachten gebundeld om Unisono mogelijk te maken. Naast deze administratieve vereenvoudiging die het platform met zich meebrengt, kunnen gebruikers bij Unisono ook terecht wanneer het gaat over een filmvertoning, een theateropvoering, een publieke lezing of de reproductie van een kunstwerk.

Van de gebruiker naar de artiest

Muziek is overal. Voor gebruikers zoals Horeca-etablissementen, evenementen of bedrijven, draagt muziek bij tot het creëren van een gemoedelijke sfeer voor het welzijn van de klanten. Voor de auteurs, muzikanten en producenten, betekent muziek in de eerste plaats hun beroep. Muziek gebruiken, is dus diegenen steunen die muziek componeren, uitvoeren en tot leven brengen. Toegang krijgen tot muziek was nog nooit zo eenvoudig. Ervoor zorgen dat elke auteur, uitvoerende artiest en producent individueel de vergoeding ontvangt die hij/zij verdient voor het gebruik van zijn/haar werk, zou echter onmogelijk zijn zonder het bestaan van een centraal platform. Dankzij Unisono, kunnen gebruikers nu zowel  de auteurs, componisten, artiesten en producenten vergoeden via één enkele aangifte en betaling. Vanaf 1 januari 2020 via www.unisono.be

sluiten

Inloggen Lid worden