AFSLUITENDE VERDELING AUDIOVISUELE RECHTEN 2014/2015: €5,3 miljoen

9 juni 2021

PlayRight heeft de afsluitende verdeling uitgevoerd van rechten die voortkomen uit audiovisuele opnames die werden uitgezonden en/of geëxploiteerd in 2014/2015. Deze tweede, afsluitende verdeling volgt op een eerste verdeling van €752.000 die plaatsvond in september 2018. Deze keer mochten we €5,3 miljoen aan naburige rechten verdelen, en daarmee zijn de referentiejaren 2014/2015 afgesloten.

Een nieuwe verdeling van rechten. PlayRight heeft zonet €5,3 miljoen aan naburige rechten verdeeld, voortkomend uit audiovisueel werk dat werd verspreid en/of geëxploiteerd in België in 2014 en/of 2015. Dit is een afsluitende verdeling. Het is dus niet meer mogelijk om je repertoire voor deze referentiejaren aan te geven.

De verdeling volgt op een eerste verdeling van €752.000 die werd uitbetaald in 2018. Als artiest (of vertegenwoordiger van een artiest), heb je nu nog zes maanden de tijd om ons te informeren over mogelijke twijfels of vragen, of om klacht in te dienen betreffende deze verdeling.

De vergoedingen die aan de basis liggen van deze rechten komen voort uit de privé-kopie en het leenrecht.

EERSTE/AFSLUITENDE VERDELING: HOE WERKT HET?

PlayRight voert de verdeling van jouw rechten als acteur/actrice altijd in twee fases uit. Voor Audiovisueel 2014/2015 keerde de vennootschap de eerste verdeling aan naburige rechten reeds uit in 2018. De deadline van de repertoires die rechten kunnen opleveren voor de referentiejaren 2014 en 2015 was 31 December 2020.

Deze afsluitende verdeling volgt dus op een eerste verdeling van audiovisuele rechten 2014/2015 en voltooit de uitbetaling van naburige rechten voor deze referentiejaren. Het totale bedrag aan audiovisuele rechten in België voor de referentiejaren 2014/2015 komt nu dus op €6 miljoen.

HOE WORDEN MIJN RECHTEN BEREKEND?

Om je rechten betreffende audiovisuele prestaties voor het Belgische grondgebied te berekenen, baseert PlayRight zich op je repertoire en enkele verdelingsparameters:

  • De speellijsten van de programma’s bestemd voor het Belgische publiek;
  • De kijkcijfers van deze programma’s.

Aan elk audiovisueel werk wordt een bedrag aan rechten toegekend, in functie van de lengte en de kijkcijfers. Het globale bedrag dat toegekend is aan het werk, wordt vervolgens verdeeld onder de uitvoerende kunstenaars, op basis van de rol die ze speelden in deze opname (A: hoofdrol, B: Bijrol rol, C: kleine rol).

Voor deze verdeling heeft de Raad van Bestuur de lijst vastgesteld van tv-zenders waarmee rekening wordt gehouden bij de berekening alsook de minimumkijkcijfers die elk audiovisueel programma moet hebben, in overeenstemming met ons Algemeen Reglement. Tv-zenders waarvan de programma’s in aanmerking genomen worden voor de afsluitende verdeling:

WANNEER VINDT DE VOLGENDE VERDELING VAN MIJN (AUDIOVISUELE) RECHTEN PLAATS?

Ieder jaar stelt PlayRight een verdelingskalender op die je kan terugvinden via de volgende link: https://playright.be/verdelingskalender/

De eerstvolgende verdeling van audiovisuele rechten betreft het referentiejaar 2019 en vindt plaats in september 2021.

NOG VRAGEN?

Indien je nog vragen hebt, aarzel niet om je Accountmanager te contacteren. Zijn of haar contactgegevens kan je terugvinden via je persoonlijke online portal.

Share This :
sluiten

Inloggen Lid worden