Nieuwe afsluitende verdeling audiovisuele rechten 2013 levert € 3.045.876 op!

9 juni 2020

PlayRight heeft zojuist de afsluitende verdeling uitgevoerd van rechten die voortkomen uit audiovisuele opnames die werden uitgezonden en geëxploiteerd in België in 2013! Deze afsluitende verdeling, die volgt op een eerste verdeling en vroeger plaatsvindt dan oorspronkelijk was gepland, bedraagt €3.045.876, en sluit de verdeling van naburige rechten af voor het referentiejaar 2013.

De tweede en laatste verdeling van audiovisuele rechten 2013 stond oorspronkelijk gepland voor juli 2020, maar gezien de huidige omstandigheden (Covid-19) en de negatieve gevolgen van de pandemie voor onze aangesloten artiesten, besloot PlayRight de verdeling eerder door te voeren. Deze afsluitende verdeling van €3.045.876 aan audiovisuele rechten voor werken die werden uitgezonden/geëxploiteerd in 2013 in België, volgt op een eerste verdeling van €383.000 die werd uitbetaald in 2017. Als artiest (of vertegenwoordiger van een artiest), heb je nu nog zes maanden de tijd om ons te informeren over mogelijke twijfels of vragen, of om klacht in te dienen betreffende deze verdeling.

De vergoedingen die aan de basis liggen van deze rechten komen voort uit de privé-kopie en het leenrecht.

Eerste/afsluitende verdeling: hoe werkt het? PlayRight voert de verdeling van jouw rechten als acteur/actrice altijd in twee fases uit. Voor Audiovisueel 2013 keerde de vennootschap de eerste verdeling aan naburige rechten reeds uit in 2017. De deadline van de repertoires die rechten kunnen opleveren voor het referentiejaar 2013 was 31 December 2019.

Deze afsluitende verdeling volgt dus op een eerste verdeling van audiovisuele rechten 2013 en voltooit de uitbetaling van naburige rechten voor dit referentiejaar. Het totale bedraag aan audiovisuele rechten in België voor het referentiejaar 2013 komt nu dus op €3.5 miljoen.

Hoe worden mijn rechten berekend?

Om je rechten betreffende audiovisuele prestaties voor het Belgische grondgebied te berekenen, baseert PlayRight zich op je repertoire en enkele verdelingsparameters:

  • De speellijsten van de programma’s bestemd voor het Belgische publiek;
  • De kijkcijfers van deze programma’s.

Aan elk audiovisueel werk wordt een bedrag aan rechten toegekend, in functie van de lengte en de kijkcijfers. Het globale bedrag dat toegekend is aan het werk, wordt vervolgens verdeeld onder de uitvoerende kunstenaars, op basis van de rol die ze speelden in deze opname (A: hoofdrol, B: Bijrol rol, C: kleine rol).

Voor deze verdeling heeft de Raad van Bestuur de lijst vastgesteld van tv-zenders waarmee rekening wordt gehouden bij de berekening alsook de minimumkijkcijfers die elk audiovisueel programma moet hebben, in overeenstemming met ons Algemeen Reglement. Tv-zenders waarvan de programma’s in aanmerking genomen worden voor de afsluitende verdeling:

Wanneer vindt de volgende verdeling van mijn (audiovisuele) rechten plaats?

Ieder jaar stelt PlayRight een verdelingskalender op die je kan terugvinden via de volgende link: https://playright.be/verdelingskalender/

De eerstvolgende verdeling van audiovisuele rechten betreft de referentiejaren 2017 & 2018 en vindt plaats in september 2020.

Nog vragen?

Indien je nog vragen hebt, aarzel niet om je Accountmanager te contacteren. Zijn of haar contactgegevens kan je terugvinden via je persoonlijke online portal.

Share This :
sluiten

Inloggen Lid worden